Een Boeddha voor je zelf kopen of niet?
Regelmatig krijgen wij van Spirituele winkel Web-Angel de vraag of je een boeddha voor jezelf mag kopen.
Je hoort de meest uiteenlopende verhalen hierover. Vaak is de ene mening nog vreemder dan de ander.
De één zegt dat het ongeluk brengt als je voor jezelf een boeddha koopt, de ander zegt dat je er 1 moet krijgen, 1 moet schenken en 1 moet stelen!
Denk dat je dan pas écht het ongeluk over jezelf afroept!
Waarom zou het ongeluk brengen als je een Boeddha voor jezelf koopt?
De opvatting dat je een Boeddha niet voor jezelf mag kopen is zeer waarschijnlijk ontstaan doordat er een verbod geldt op het uitvoeren van cultuur-historische voorwerpen in o.a. Thailand en Indonesië. Hier vallen ook Boedha beelden onder.
Wordt jij hiermee als toerist aan de grens aangehouden en heb je geen toestemming/certificaat, dan ga je dit zeker niet ervaren als een moment van geluk!
Er doet ook een verhaal de ronde dat in China, in vroegere tijden door rijke mensen een Boeddha beeld werd gegeven aan minder bedeelde mensen die ernstig ziek waren.
Dit beeld moest geluk en vooral beterschap brengen. Dit beeld kregen ze te leen en moest na beterschap weer worden teruggeven.
Verder wordt er door sommigen ook verwezen naar het verkeerd interpreteren van de taal.
Er is een verschil tussen een boeddha kopen en boodschappen doen. Je hebt een boeddha niet in je bezit, enkel in bruikleen. Je kunt ook geen God of Allah kopen, wel een beeld dat je helpt om je geloof uit te dragen en dat je kunt gebruiken om jouw God te aanbidden. Als je een boeddha beeld krijgt dan zou je de gever een donatie schuldig zijn.
Al is het in de vorm van een bosje bloemen of een ander klein gebaar.
Is wel zo netjes ook toch?
Waarschijnlijk zit er in elk verhaal en in elke mening een kern van waarheid.
Voor boeddhisten is een Boeddha beeld heilig en dus niet een voorwerp dat je aanschaft omdat het er zo leuk uitziet of omdat iedereen er 1 heeft. Een Boeddha beeld behoort tot de Thaise religie en zij behandelen Boeddha met respect. Zo offeren ze bloemen, water en af toe ook eten.
Ze behandelen hem met respect.
Hoe je het ook bekijkt, Boeddha bezitten doe je nooit.
Je hebt hem in bruikleen.
Bovenstaande tekst gaat over de Thaise Boeddha, maar we hebben natuurlijk ook nog de Chinese variant, die we liefkozend, lachende Boeddha, of dikbuik Boeddha noemen. Volgens de legende was Pu-Tai een excentrieke Chinese monnik (zenmeester) die meer dan duizend jaar geleden leefde en uitgroeide tot een belangrijk en geliefd symbool binnen het boeddhisme. Deze zeer positieve en charismatische monnik trok rond met een zak vol snoepjes, rijst of andere spullen die hij aan arme kinderen uitdeelde.
Hij staat symbool voor “vruchtbaarheid” en brenger van geluk. Dit laatste waarschijnlijk omdat overal waar hij opdook, hij het geluk verspreide door het uitdelen van eten en snoep. Een echte weldoener dus.
Door geluk te delen vermenigvuldig je het.
Zelf ben ik van mening dat het niet het beeld van de Thaise of Chinese boeddha is dat geluk brengt, maar dat het de boedhhistische filosofie is waar je verlichting en geluk in kunt vinden.
Wat je jezelf ook nog kunt bedenken is hoe tegenstrijdig het is dat een boeddha beeld ongeluk zou brengen terwijl het symbool staat voor staat voor geluk, voorspoed, goede gezondheid, liefde, bescherming, het verkrijgen van inzichten en saamhorigheid.
Het is natuurlijk altijd leuk om een beeld met zulke mooie symboliek te schenken of geschonken te krijgen, maar de betekenis en werking veranderd echt niet als je een boeddha aan je zelf schenkt.
Tot slot nog een mooi filmpje over een arme man die aan
Boeddha vraagt “waarom ben ik zo arm?”
Boeddha antwoord dat dit komt omdat hij niets deelt en ook niet weet hoe hij dat moet doen.
De man zegt dat hij niets heeft om te delen en Boeddha wijst hem erop dat hij genoeg heeft om te delen.
Je gezicht, je kunt je lach delen
Je mond, je kunt liefdevol spreken, anderen aanmoedigen en ze op hun gemak stellen
Je hart, je kunt je hart openen voor anderen en oprecht en liefdevol zijn
Je ogen, je kunt anderen vriendelijk en met compassie aankijken
Je lichaam, je kunt je lichaam als werktuig inzetten om iets voor een ander te doen
Zie je wel, je bent niet arm, je hebt genoeg om te geven.
Arm zijn in je hart, dat is pas echt arm zijn.
Wilt u een boeddha kopen?